T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan HES Kodu Sorgulama Kurumsal Entegrasyon Dokümanında;
Bakanlıkların merkez teşkilatları, Bakanlıkların taşra teşkilatları ve bağlı kuruluşları, En az 500 çalışanı bulunan kamu kurumları, En az 500 çalışanı bulunan iş yerleri,Valilikler ve İl Sağlık Müdürlükleri’nin çalışan ve ziyaretçilerine yönelik HES Kodu sorgulaması mümkün kılınmıştır. Personel sayısının tespitinde birden fazla şubesi bulunan işyerleri için toplam personel sayısı dikkate alınacaktır.
Entegrasyon sonucunda, işyerinde bir kişiye kullanıcı adı ve şifre verilmek suretiyle yetkili kişi belirlenmekte ve bu yetkili kişi tarafından da sistem üzerinden çalışanların risk grubunda olup olmadıkları bilgisine erişebilmektedir. Bu kontrol sistemini uygulamaya alacak olan işverenlerin çalışanlarından işyerine her gün girişlerinde HES kodu talep etmesine gerek kalmayacak ve böylelikle iş ve zaman kaybının önüne geçilebilecektir.
Bu uygulamanın işyerlerinde işe girişlerde günlük HES Kodu sorgulama zorunluluğunu ortadan kaldıracağı ve Bakanlığın HES Kodu sistemine entegrasyon başvurusu yapılarak yetkilendirilen bir personel tarafından sistem üzerinden sürekli takip uygulamasına geçilerek işverenlerin günlük HES Kodu sorgulamasına yönelik iş yükünü hafifleteceği görülmektedir.
500 çalışan şartını sağlayan ve HES Kodu sorgulama sistemine entegre olmak isteyen işyerlerinin, https://hayatevesigar.saglik.gov.tr/ adresinde “Kurumsal Entegrasyon” başlığı altında bulunan “Erişim Talep Formu”nu doldurarak yetkililerinin elektronik imzası ile imzalamak suretiyle başvuru yapmaları gerekmektedir.
İşverenler Bakanlık Sistemine entegre olmasalar da E-devlet üzerinden Toplu HES Kodu sorgulama ekranından kendileri ile paylaşılmış olan ve düzenli olarak sorgulama ihtiyacı bulunan HES Kodlarını kendilerine özel gruplar oluşturarak toplu şekilde sorgulayabilmektedir.
Düzenli olarak sorgulama ihtiyacı bulunan HES Kodları için, e-Devlet Kapısı’ndan dilenildiği kadar HES Kodu bir kereye mahsus olarak girilir ve grup ismi verilerek olarak kaydedilir. Ardından tek tuşla kişilerin risk durumları sorgulanabilir.
Burada entegrasyon sistemi ile Toplu Hes Kodu istemini ayıran en önemli farkın HES Kodlarına ilk erişim anı olduğunu görmekteyiz.
Şöyle ki Entegrasyon sisteminde personelden HES Kodunun sorulması ya da istenmesine gerek bulunmamakta nitekim sisteme kayıt olunmasının akabinde Bakanlık tarafından her bir personel için bir HES Kodu atanmaktadır. Dolayısı ile HES Kodu bilgisini paylaşmayan personel işveren açısından bir risk yaratmamaktadır.
Buna karşılık Toplu Hes Kodu Uygulama sisteminde ise ancak HES Kodunu işvereni ile paylaşmış olan personel toplu sorgulama listesine dahil edilebileceğinden bu konuda paylaşım yapmak istemeyen çalışan olması durumunda ise işveren sorgulamayı gerçekleştiremeyecektir.
Dolayısı ile işverenlerin kendi ihtiyaçları ve personellerinin HES Kodu taleplerine verecekleri yanıta göre HES Kodu sorgulama uygulamalarından herhangi birisini tercih etmeleri gündeme gelebilecektir. Unutulmamalıdır ki söz konusu sorgulamalardan önce özel kişisel veri niteliğinde olan Sağlık Verilerini içeren HES Kodlarının paylaşılması ve işlenmesi konusunda işverenlerin personellerinin aydınlatmış olmaları ve açık rızalarını almış olmaları KVKK kapsamında önemlidir.
Av. Arb. Eda Yakmaz Aydın